Vaak wordt modellenwerk gezien vanuit het perspectief van de beste modellen ter wereld, maar hoe gaat jou dag er uitzien als je niet de top bereikt maar er toch je werk van kunt maken?

Of het nou gaat om Parijs, Milaan, London of New York, elke modestad heeft regelmatig een groot aantal modellen te gast. Veelal het hele jaar door met een kleine zomerstop in de maand augustus. Het betreft veelal jonge dames en heren die model willen worden en gevestigde modellen die fulltime werken. Veelal zijn ze voor enkele dagen of weken tot maximaal 2 maanden aanwezig in de desbetreffende stad om castings bij te wonen waarvoor ze via hun agency worden uitgenodigd.

Planning

De dag van tevoren ontvangen alle modellen een dagplanning met daarop alle castings voor de volgende dag met bijbehorende informatie, tijdstippen en adressen. Veelal gaat het om 5 tot 10 castings per dag, maar dit kan oplopen tot maar liefst 20 castings rondom de fashion weeks. De castings vinden veelal plaats in fotostudio’s, grote zalen, hotels en modellenbureaus. Je volledige planning wordt georganiseerd door je booker, een persoon die door de agency is aangesteld om zowel contact met jou als met de klanten te onderhouden en natuurlijk jou opdrachten te organiseren.

Casting

Een casting wordt veelal gezien als een soort auditie, maar kun je ook gemakkelijk zien als een sollicitatie. Het doel van de klant is om zoveel mogelijk modellen te zien om vervolgens de meest geschikte kandidaat uit te kunnen kiezen. Om je zo goed mogelijk te kunnen presenteren op een casting krijg je van je agency een portfolio met een verzameling van top foto’s van jou als model. De opdrachtgever bekijkt je portfolio en stelt vaak enkele vragen om te weten komen hoe oud je bent, waar je vandaan komt, hoe lang je al model ben en waarom je model bent of wil zijn. Vervolgens laat je een SetCard achter, dit is een A5 formaat visitekaartje met je beste foto’s en contactinformatie van je agency erop en ga je door naar de volgende casting. Als je gekozen wordt voor de job dan krijg je dit via je booker te horen! Elke casting is vergelijkbaar met een loterij, als model ben je een van de loten, maar veelal zijn er minimaal honderd loten in omloop met maar één prijs. Het is dan ook heel moeilijk vooraf te voorspellen of jij die ene persoon bent die gekozen wordt voor de job. Maar als je lang genoeg mee speelt is het vanzelf een keer raak!

Vervoer

De meeste modellen maken gebruik van het openbaar vervoer om van de ene naar de andere casting te komen, vaak zul je dan ook nog een stukje moeten lopen voordat je op de gewenste locatie aanwezig bent. Klinkt niet heel erg, maar vergeet niet dat het door weer en wind is, dus ook door sneeuw en regen! Maar natuurlijk kun je in de zomer ook lekker onder het warme zonnetje lopen met een ijsje in je hand.

En na afloop?

Drinken, feesten en zuipen natuurlijk! Nah, not really! Dit is vaak wak in mensen opkomt als ze denken aan het leven van een model, heel veel feesten en nog meer alcohol. Maar dit is slecht voor een klein deel de waarheid. Natuurlijk zijn er feestjes en natuurlijk kunnen modellen zich helemaal klem zuipen. Maar als model ben je aan het werk en dat vraagt verantwoordelijkheid. Veel agencies verbieden modellen zelfs om uit te gaan, zeker als ze minderjarig zijn. Aan het einde van de werkdag trekt het merendeel van de modellen zich dan ook netjes terug in hun eigen appartement om uit te rusten, zich voor te bereiden op de volgende dag of even gezellig te bellen met het thuisfront.

 

Kort samengevat

Modellenwerk is veelal hard werken, veel reizen met het openbaar vervoer, veel lopen en nog veel meer wachten. Dit alles maakt het natuurlijk niet altijd even makkelijk, zeker niet als je er bij na denkt dat voor de meeste modellen 98 van de 100 castings een nee opleveren. Dit maakt het niet alleen lichamelijk lastig maar ook psychologisch. Het gebeurt dan ook niet zelden dat modellen er achter komen dat het toch niet hun droomjob is en ze vervolgens terugkeren naar huis.